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2016年7月 1日 (金)

七月一日の氷室饅頭を東京で/ Himuro manjyu (red bean paste bun) on 1st of July, not in Kanazawa but Tokyo

金沢では、7月1日は、江戸時代から将軍家に献上する氷を取り出すこの日を、氷室開きの日と呼び、その日に氷室饅頭と呼ばれる酒饅頭を食べる習慣があります。

At Kanazawa city, 1st of July is called a day of Himuro biraki, used be an opening day of a snow/ice basement storage room in high mountain, in edo era, more than 200 years and a Lord of Kanazawa gifted summer ice to Shogun family. And same day, citizen of kanazawa city eat a special sweet called Himuro manjyu, steamed red bean paste bun with Japanese sake flavor.

金沢に住んでいた時に食べた氷室饅頭、東京では食べられないのかと調べてみると、7月1日だけ、日本橋の高島屋などで手に入るという。当日作った饅頭を、新幹線で運んできて、午後からの限定販売だとか。

20160701002


I ate the himuro manjyu every year when I was in Kanazawa, and I found I can buy it only on 1st of July limited store in Tokyo, such as Takashimaya department store in Nihonbashi. It is said staff of the sweet shop bring them by a Shinkansen (bullet train) on that day.

この氷室饅頭、白、赤、緑の三色なのですが、仕事帰りに行ったので、残念ながら白は売り切れでしたが、なんとか赤と緑を買い求めることができました。

20160701001


The buns have three color, white, red and green, but I could only buy red and green since I went to the shop late evening after my work.

ほんのりお酒の香りがするこしあんの饅頭、久しぶりに食べて懐かしかったです。

With faint aroma of Japanese sake, rice wine, this noble taste makes me remember my memory of good old days in Kanazawa.

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グルメ・クッキング」カテゴリの記事

コメント

お花に詳しいですね。知らないことばかりで勉強になります。

投稿: Takako | 2016年7月18日 (月) 15時39分

Takaku さん 有難うございます。
年をとったのか、花を見るのが最近は好きになりましたが、写真がなかなかうまくならなくて・・・
よろしければ、花の図鑑のほうも見て頂ければうれしいです。

投稿: Khaaw | 2016年7月19日 (火) 03時32分

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