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2016年4月20日 (水)

豆大福@泉岳寺・松島屋 Mame-daifuku mochi; rice cake with azuki red bean paste and boiled red peas, at a Matsushimaya at Sengakuji in Tokyo

少し前に護国寺の群林堂というお店の豆大福を紹介しましたが、今回は泉岳寺の松島屋の豆大福です。ここの豆大福も有名で、午後には売り切れになるというので、土曜の11時ごろに訪ねてみると、店の前には数人の方が並んでいました。

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I introduced a mame-daifuku mochi; rice cake with azuki red bean paste and boiled red peas, at Gunrindo in Gokokuji recently, and I visited another Japanese sweet shop, Matsushima-ya in Sengakuji this time. My family arrived at the shop around 11 in Saturday morning as I heard it could be sold out in the afternoon. And I found some customers were in line for waiting.

家族3人で並んでいて、あともう一人になったところで、店の中から「豆大福あと3つで終了です。」の声が。「ああー、前の人が3つ買えば、売り切れだなあ」と諦めようと思った瞬間、前の人の「予約していたものですが」の声が・・・。なんと、ラッキーにも最後の3つを買うことができました。

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When my wife, son and I were in line just next for order, I heard a notice of store clerk that only three rice cakes were remaining. And I thought a lady in front of me would buy remaining three and I could not buy. But the lady said she had already reserved her cakes in advance, so I was so lucky to buy last three cakes.

貴重な大福を家族で一つずつ頂きました。周りの餅は薄いですがしっかりしていて、塩味の効いた赤エンドウが、餡の甘みを引き出してくれています。あっという間に、一つ食べ終えて、もう一つ食べたいなあと思いましたが、またの楽しみということで。

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My family tasted the last three mochi cakes at my home. Outside skin of mochi is thin but stable texture and salty boiled red peas makes red bean paste inside more tasteful. I have just eaten instantly and wanted to eat more, but it coule be next time.

松島屋を出て、少し坂を下って、赤穂義士で有名な泉岳寺にもお参りしてきました。泉岳寺の参道には、赤穂の銘菓「しほみ饅頭」の幟旗が。私の母親の在所が同じ播州で、子供の頃に何度か食べたのが懐かしくて、思わずこちらも買ってきました。落雁のような甘い皮の中に塩味のついた餡が入っていて、これもまた絶妙のバランスです(実は、これまで、外側の皮に塩味がついていると思っていましたが、塩味は餡のほうについていました)。

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After I bought mame-daifuku I visited a temple of Sengakuji famous of forty-seven ronin story by walking down of a slope. I found a banner-flag showing “Shihomi manjyu, a bun filled salty taste red bean paste”, the sweet is popular of Bansyu area, west of Kobe, and my mother's home town. I had memory of tasting it when I was childhood as a gift from my mother. The sweet has good harmony of salty red bean paste covered by rakugan; dry confection of starch and sugar.

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さて、東京三大豆大福もあと一つです、こちらもまた近いうちに。

This is second mame-daifuku of three most popular ones in Tokyo, I will try third one in soon.


(後日編集, Added later)
東京三大豆大福の他のお店のレポートはこちらです。 Please find reports on two other famous sweet shops in Tokyo

護国寺・群林堂編 Report on a Gunrindo, Gokokuji, Tokyo

原宿・瑞穂編 Report on a Mizuho, Harajyuku, Tokyo

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コメント

私は東京三大豆大福残す大福は群林堂さまです(笑)
松島屋さんの豆大福食べた時美味しいなあって感動しちゃいました❤

美味しいですよね~。

投稿: mameko | 2016年4月21日 (木) 11時09分

mamekoさん こんにちは
松島屋さんの大福は、餅が比較的、しっかりしているのに比べ、群林堂さんのは、とろけるような餅で、それぞれが餡との絶妙のバランスです。
私は、次は、表参道の瑞穂を目指します。

投稿: Khaaw | 2016年4月21日 (木) 19時11分

やっと 買えた豆大福!!!。
それだけで、美味しさ倍増ですね。
それにしても 
前の方が予約でなければ・・・。
良かった良かった!!!。

投稿: マーチャン | 2016年4月22日 (金) 07時12分

マーチャンさん有難うございます。
はい、一瞬諦めかけただけに、余計うれしかったです。
でも、前の人のように予約していけば、どきどきしなくて済んだのかもしれませんが。

投稿: Khaaw | 2016年4月22日 (金) 07時15分

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