カノムターン ;砂糖やし蒸しケーキ (モクタラにて)/ Kanom Tarn; Toddy Palm (sugar palm) Cake
完熟した砂糖やし(パルミラやしとかトディやしとも呼ばれている)と米粉、ココナッツミルク等から作るカノムターン。完熟した砂糖やしの汁液と米粉を発酵させてから蒸したもので、ココナッツフレークを振りかけて食べる。ほんのりした甘みと少し発酵臭があり素朴な味。タイ人の間ではお母さんの味として有名とか。
Kanom Tarn; Tarn is Thai name of toddy palm (or called sugar palm or palmyra palm ), Kanom Tarm is toddy palm cake. This is made by matured toddy palm fruit heart with rice flour, coconut milk, sugar. The cake steamed after fruit juice fermented with rice flour, it is slightly sweet with aroma of fermentation.
バンコク市内で日本人が多く住む、スクンビット通りアソーク近くのシーナカリン大学のキャンパスで毎木曜日に開催されるマーケット(日本人の奥さん方の間では、木曜日の市場(タラート)なので、モクタラという名で有名)で、売られていたのを家内が見つけて買ってきてくれた。粘り気の強い生地の様子は動画でご覧ください。
カノムターンを作っている様子/ Making Kanom tern
My wife found this Kanom Tarn in a shop in Thursday market in a campus of Srinakharinwirot University near Asok, Sukhumvit road, popolar area of Japanese in Bangkok. This Thursday market is called “Mokutara” which means Japananese nad Thai comnation name since “Moku” means Thursday in Japnae and Tarat is market in Thai. Please see also video attached for slimy material for Kanom Tarn.
少々カノムシリーズが続いています、気楽にお楽しみ下さい。
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お菓子(カノム)シリーズ、少し長くなりました。
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I wrote some articles on some other sweet (kanom), I listed name of other kanom as follows;
Please click name of kanoms, if you are interested in.
カノムブアン タイ式クレープ/ Kanom Buang; Thai crepes
カノム・クロック タイ式ココナッツミルクパンケーキ/Kanom Krok Coconut pancake in Thai style
カノム・カイノッククラタ サツマイモのボール揚げ/ Kanom Kai Nok Krata; Fried Sweet Potato ball
カノム・カイ タイ風ソフトケーキ(その2)/ Kanom Kai – soft cake in Thai style part2
カノム・カイ タイ風ソフトケーキ (その1)/ Kanom Kai – soft cake in Thai style part1
これは随分前に書いた記事ですが / this is alittle bit old one
カノムモーケン タイ式焼きプリン Khanom Mo Kaeng Griiled castard pidding Thai style
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